Echinocţiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocţiul de primăvară în emisfera nordică şi echinocţiul de toamnă în cea sudică. Acest punct de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc se numeşte punctul vernal.
Al doilea echinocţiu al anului este momentul când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocţiul de primăvară în emisfera sudică şi echinocţiul de toamnă în emisfera nordică. Punctul de intersecţie din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numeşte punctul autumnal.
Astronomia de stradă (sidewalk astronomy) este o inițiativă a Sidewalk Astronomers (corporație californiană non-profit, cu membri în toată lumea) prin care se dorește promovarea astronomiei pentru publicul larg, continuând tradiția instituită de John Dobson în anul 1968. Dobson este constructorul și promotorul telescopului cu același nume, care a revoluționat construcția de instrumente simple și portabile, dar foarte performante, pentru astronomii amatori.
Anul acesta, noaptea astronomiei de stradă a fost în data echinocțiului de primăvară, 20 martie. SARM (Societatea Astronomică Română de Meteori), al cărei membru sunt de aproape de 3 ani, a fost prezentă şi de aceasta data in câteva locatii , la Dealul Voievozilor şi pe platoul Prefecturii, unde oamenii au putut privi prin cele 2 telescoape aţintite catre Lună şi planeta Saturn. Mai multe despre acest eveniment la urmatoarea adresa: http://sarm.ro/newsite/index.php?id=1&zi=01&luna=03&an=2010&act=news